Govardhan viering op zondag 15 november a.s.

Hare Krsna beste vrienden,

krishna-lifts-govardhan-parvat-happy-govardhan-puja

Op zondag 15 november a.s. zijn jullie van harte uitgenodigd voor de Govardhan viering!

Het programma ziet er als volgt uit :

15:00 uur Guru puja

15:30 uur Lezing

16:30 uur Gaura aarti, Nrsimha-Laksmi puja, Damodhar en Govardhan puja

17:15 uur Prasadam

18:15 uur Einde programma

U mag fruit, groente, bloemen etc meenemen.

Op de eerste dag na nieuwe maan wordt de Annakuta of Govardhan puja gevierd, ter herdenking van het feit dat Sri Krsna Bhagavan, de trots (hoogmoed) van Indra deva,  brak en diens woede trotseerde door het geweld van diens natuurelementen te keren.

Govardhan is een berg in Vrindavan. Sri Krsna spoorde de herders en herderinnen van Gokul aan om in de plaats van Indra Dev (devta van regen) Govardhan te vereren. Dit wekte de woede op van Indra Dev, die een wolkbreuk veroorzaakte om de berg en de bewoners “weg te spoelen”.

Sri Krsna tilde op de eerste dag van de lichte maandhelft van kartik (oktober/november) deze berg op en hield die boven de herders en hun vee, waardoor ze beschermd waren tegen de stortregens. Indra Dev moest Zich uiteindelijk gewonnen geven, trok Zich beschaamd terug en bewees nadien eer aan Sri Krsna. Sindsdien wordt elk jaar op deze dag Govardhan herdacht. Daarom wordt dit feest ook Govardhan puja of Govardhan pratipada (eerste dag van een maandhelft) genoemd .

Deze dag is tevens ‘dag van de herders’. Sri Krsna is namelijk een bekwame koeherder geweest, vandaar zijn naam: Gopal of Govinda. Ook Hij wordt op deze dag in de hoedanigheid van herder vereerd. Het vee wordt met bloemen en kransen omhangen en met goud- en zilverpapier versierd.

iskon logo