Pandava Nirjala Ekadasi – maandag 17 juni

Hare Krishna,

Op maandag 17 juni wordt er gevast voor Pandava Nirjala Ekadasi. De koning onder de Ekadasi’s is Pandava Nirjala Ekadasi.

Op deze dag vasten de toegewijden volledig van voedsel en indien mogelijk van water. Want zoals de naam Nirjala al zegt nir-zonder en jal-water; wordt er op deze meest gunstige dag zelfs geen water genomen.

Mocht je eerder een Ekadasi vergeten zijn of per ongeluk hebben gebroken, dan kan je dit door volledig te vasten op Pandava Nirjala Ekadasi inhalen.

Ekadasi devi is de grote Maha-sakti, innerlijke kracht, van Sri Krishna en is uit Zijn transcendentale lichaam verschenen om personen die op deze dag vasten van de grootste zonden te bevrijden en hun veel plezier te schenken.


Je kunt het Ekadasi-vasten breken op dinsdag 18 juni om 09:12 uur – 10:56 uur.

Voor vragen kunt u contact opnemen met de tempelleiding op +316 81621277

Wat is Ekadasi?

“Eka” betekent 1 en “dasi” is de vrouwelijke vorm van “das” wat 10 betekent. Ekadasi is de 11e dag van zowel de donkere als de lichte maanhelft. Iedere maand heeft 2 Ekadasi dagen. Dat zijn 24 dagen per jaar. In een schrikkeljaar zijn er 2 extra dagen, in totaal 26 Ekadasi dagen.

Op deze dag vast een Vaisnava van granen (zoals rijst, tarwe, meelsoorten, brood etc.) en van peulvruchten ( zoals dal, kouseband, bonen etc.)

Een toegewijde benut de dag van Ekadasi om zich veel meer met spirituele activiteiten bezig te houden, bijvoorbeeld meer rondjes chanten, meer lezen uit de geschriften, associëren met toegewijden, bhajan en kirtan doen, devotionele dienst verrichten, prediken, etc. Men mag zelfs volledig vasten als men geen lichamelijke belemmeringen heeft.

Op de Vaisnava kalender staan de Ekadasi vermeldt. De dag na Ekadasi dient men het vasten verbreken tussen de aangegeven tijdstippen door graan te eten.

Ekadasi vratam gita gangabu tulasi-dalam

Visnoh padambunama marane mukti-dani ca

Er zijn vijf boten die iemand kan redden uit de oceaan van het materiële bestaan: Heer Visnu, de Bhagavad Gita, Srimati Tulasi devi, Ganga rivier en Ekadasi ( Garuda Puran 8.25)

Degenen die geïnteresseerd zijn in het maken van vooruitgang in het Krsnabewustzijn dienen geregeld Ekadasi- vrata houden. (Srimad Bhagavatam 9.4.29 betekenisverklaring).

Audarya Dhaam wenst iedereen een gezegend Ekadasi toe.

Haribol!

iskon logo