Ratha Yatra

Ratha Yatra Festival in Rotterdam

DSC_0314

Ratha betekent ‘kar’ en Yatra betekent ‘reis / tocht’. Dit festival speelt zich dus af rond een tocht met een kar door de stad. Niet zomaar een tocht, maar een parade door de stad waarin Heer Jagannatha (Krishna), Heer Baladeva (Balarama) en Subhadra Maharani (zus van Krishna) een keer per jaar de tempel verlaten om iedereen een kans te geven om Hen te aanschouwen. De processie gaat gepaard met muziek, zang en dans.

In Jagannatha-Puri, de hoofdstad van Orissa (India) staat het originele tempelcomplex waar Heer Jagannatha, Heer Baladeva en Subhadra Maharani Hun residentie hebben.

Als Zij elk door de stad getrokken worden op houten karren, zo groot als een huis met 3 of 4 verdiepingen, dan komt zelfs de koning persoonlijk voor Hen de straat vegen (uiteindelijk zijn we allemaal Gods dienaar).

Het trekken aan de koorden van de kar symboliseert de uitnodiging aan de Heer om plaats te nemen in ons hart. Het wordt gezegd dat iemand die de Heiligen op deze dag ziet, zeker zal terugkeren naar de spirituele wereld. Hierdoor raakt men verlost uit de cyclus van geboorte – ziekte – ouderdom – dood – wedergeboorte – …  enzovoort.

Ratha Yatra Rotterdam, Juni 2015:

Zie ook https://www.audaryadhaamtemple.nl/fotos/ voor de Ratha Yatra foto’s van andere jaren!