Gaura Aarti (Gitavali)

(1)

(kiba) jaya jaya goracander aratiko sobha
jahnavi-tata-vane jaga-mana-lobha
jaga-jana-mana-lobha
gauranger arotik sobha
jaga-jana-mana-lobha

(2)
dakhine nitaicand, bame gadadhara
nikate advaita, srinivasa chatra-dhara

(3)
bosiyache goracand ratna-simhasane
arati koren brahma-adi deva-gane

(4)
narahari-adi kori’ camara dhulaya
sanjaya-mukunda-basu-ghosh-adi gaya

(5)
sankha baje ghanta baje baje karatala
madhura mridanga baje parama rasala
sankha baje ghanta baje
madhur madhur madhur baje

(6)
bahu-koti candra jini’ vadana ujjvala
gala-dese bana-mala kore jhalamala

(7)
siva-suka-narada preme gada-gada
bhaktivinoda dekhe gaura sampada

 Vertaling:

  1. Alle eer, alle eer aan de prachtige arati – ceremonie van Heer Caitanya (Sri Krsna). Deze Gaura aarti wordt gehouden op oever van de Jahnavi (Ganges), en trekt de aandacht van alle levende wezens in het universum.
  2. Aan Heer Caitanya’s rechterzijde staat Heer Nityananda (Sri Balarama) en links staat Gadhadara (Srimati Radharani). Vlakbij staan Sri Advaita (sada Siva/ Maha Visnu) en Srivasa Thakura (Sri Narada Muni), die een parasol boven het hoofd van Heer Caitanya houdt.
  3. Heer Caitanya zit op een troon van juwelen, en de halfgoden, met Brahma aan het hoofd, verrichten de aarti – ceremonie.
  4. Terwijl Heer Caitanya’s metgezellen, zoals Narahari, Hem koelte toewaaien met een waaier, zingen de toegewijden een prachtige kirtan onder leiding van Sanjaya Pandita, Mukunda Datta en Vasu Ghosa.
  5. Schelphoorns, bellen en cymbalen weerklinken naast het zoete geluid van de mrdanga-drum. Deze kirtan muziek klinkt bijzonder lieflijk en is een weldaad voor het oor.
  6. De stralende schoonheid van Heer Caitanya’s gelaat verslaat vele, vele miljoenen manen, en de krans van woudbloemen rond Zijn nek schittert.
  7. Heer Siva, Sukadeva Gosvami en Narada Muni zijn allen aanwezig en hun stem stokt door de extatische, transcendentale liefde die ze ervaren. Zo ziet Bhaktivinoda Thakura Heer Caitanya in al Zijn luister voor zich.