Govardhana puja – dinsdag 14 november

Hare Kṛṣṇa beste toegewijden,

Op dinsdag 14 november vindt Govardhana Puja plaats. Govardhana Puja wordt gevierd in de maand Kartika (oktober – november) ter herdenking van het tijdverdrijf van Heer Sri Krishna die de Govardhana-heuvel opheft om de inwoners van Vrindavana te beschermen tegen de toorn van Indra. Hierbij zijn jullie van harte uitgenodigd voor de viering in Audarya Dhaam Tempel!

Het programma ziet er als volgt uit: (15:00 – 18:00 uur)

  • 15:00 uur – Guru- en Tulsi Puja
  • 15:30 uur – Kirtan en aansluitend lezing door H.G. Bindumati Priya mataji
  • 17:00 uur – Gaura Arati en Nrsimha Pranama
  • 17:30 uur – Damodarastakam (lichtjes offering), Govardhana Puja en aansluitend Prasadam
  • 18:00 uur – Einde programma

U mag fruit, groente, bloemen etc. meenemen.

We hopen u op deze dag te mogen begroeten!

Toen de Allerhoogste Heer Sri Krishna zag dat de inwoners van Vrindavana zich voorbereidden op Indra-yajna, stelde Hij voor dat ze de aanbidding van Indra moesten opgeven en in plaats daarvan de Govardhana-heuvel moesten aanbidden. Toen Indra hiervan op de hoogte kwam, werd hij boos en stuurde een verwoestende regenval over Vrindavana. Krishna pakte de Govardhana-heuvel op met Zijn pink en bood onderdak aan alle inwoners van Vrindavana. Indra werd zich bewust van zijn overtreding en smeekte Krishna om vergeving. Aldus heeft de Allerhoogste Heer vastgesteld dat een toegewijde die zich aan de Allerhoogste Heer heeft overgegeven en toegewijde dienst verricht, vrij is van alle verplichtingen en geen halfgoden hoeft te aanbidden voor materiële gunst. Dit tijdverdrijf staat bekend als Govardhana Lila en wordt beschreven in het tiende canto van Srimad Bhagavatam. 

Volgens de instructies van Krishna en in de voetsporen van de inwoners van Vrindavana, wordt dit festival elk jaar gevierd in de maand Kartika. Liefhebbers bereiden verschillende soorten voedsel met graan en ghee (zoals rijst, dhal, halva, pakora, puri, enz.) en allerlei soorten melkbereidingen (zoals zoete rijst, rabri, zoete balletjes, sandesh, rasagulla en laddu). Het voedsel wordt als een kleine heuvel opgestapeld en aan de Heer aangeboden. Vervolgens wordt het onder iedereen verspreid als prasadam. Daarom wordt dit festival ook wel annakuta festival genoemd.

saptāham evācyuta-hasta-paṅkaje
bhṛṅgāyamānaṁ phala-mūla-kandaraiḥ
saṁsevyamānaṁ harim ātma-vṛndakair
govardhanādriṁ śirasā namāmi

Girirāja Govardhana rested like a bee upon the lotus hand of Acyuta for seven days. He expertly serves Śrī Hari and Śrī Hari’s dear associates by providing them with fruits, roots, and caves. I bow my head and offer praṇāma unto that Govardhana Hill.

Śrīla sanātana Gosvāmī’s Śrī Bṛhad-bhāgavatāmṛta (1.7)

govardhano jayati śaila-kulādhirājo
yo gopikābhir udito hari-dāsa-varyaḥ
kṛṣṇena śakra-makha-bhaṅga-kṛtārcito yaḥ
saptāham asya kara-padma-tale ’py avātsīt

All glories to the emperor of all the principal mountains, Śrī Girirāja-Govardhana, who is exalted in all splendor; who the gopīs proclaim to be haridāsa-varya, the best servant of Śrī Hari; whose worship was introduced by Śrī Kṛṣṇa when the Lord stopped the sacrifice for worshiping Indra, and who then received the good fortune of resting continuously on Śrī Kṛṣṇa’s lotus hand for one whole week.