Kartik 2023

Hare Kṛṣṇa beste toegewijden,

Het is weer zover! De beste, de zuiverste zuiveraar en de meest glorieuze van alle maanden.. Kartik is weer aangebroken. Dit jaar begint Kartik op 29 oktober en duurt vier weken tot en met 27 november.

Kartik, ook wel bekend als Damodara maand, is een maand voor het verdiepen van de liefde voor Krishna. Het wordt door toegewijden van Krishna beschouwd als de heiligste maand van het jaar. Gedurende deze maand leggen toegewijden extra geloften af, voeren ze extra spirituele activiteiten uit en aanbidden ze Krishna over het algemeen in Zijn gedaante als jonge jongen, Damodara, die ooit door Zijn moeder Yashoda aan zijn middel werd vastgebonden als straf voor Zijn ondeugende kindertijdverdrijf.

Hoe vieren we Kartik?
Ter herinnering aan het prachtige tijdverdrijf van Heer Damodara, en in de hoop Damodara op een dag met hun touwen van liefde te kunnen binden, offeren alle toegewijden deze maand elke avond ghee-lampen en zingen ze de prachtige Damodarastakam, die gedurende deze periode een transcendentale sfeer in tempels creëert. De essentie is om deze maand meer devotionele dienst te doen.

Glorie van het offeren van een lamp in Kartik
In de skanda Purana praten Heer Brahma en de wijze Narada met elkaar dat “de maand Kartika Heer Krsna zeer dierbaar is”.

  • Als iemand tijdens de maand Kartika een lamp aanbiedt, verdwijnen zijn zonden van vele duizenden en miljoenen geboorten in een oogwenk.
  • Zelfs als er geen mantra’s, vrome daden en geen zuiverheid zijn, wordt alles perfect wanneer iemand een lamp aanbiedt tijdens de maand Kartika.
  • Een persoon die tijdens de maand Kartika een lamp aan Heer Keshava aanbiedt, heeft al alle yajna’s (offers voor het plezier van de Heer) uitgevoerd en zich in alle heilige rivieren gebaad.
  • De voorouders zeggen: “Als iemand in onze familie Heer Keshava behaagt door Hem een ​​lamp aan te bieden tijdens de maand Kartika, dan zullen we door de genade van de Heer, die de Sudarshan-Chakra in Zijn hand houdt, allemaal bevrijding bereiken.
  • Voor iemand die thuis of in een tempel een lamp aanbiedt tijdens de maand Kartika, geeft Heer Vasudeva een geweldig resultaat.
  • Een persoon die een lamp aan Heer Krishna tijdens de maand Damodara (Kartika) offert, wordt zeer glorieus en fortuinlijk.
  • Er bestaan ​​nergens in de drie werelden zonden die niet zullen worden gezuiverd door tijdens Kartika een lamp aan Heer Keshava aan te bieden.
  • Een persoon die tijdens Kartika een lamp aan Heer Damodara aanbiedt, bereikt de eeuwige spirituele wereld waar geen lijden bestaat.

Hoe offeren we een lamp?

  • Neem in deze veelbelovende maand Kartik de tijd om Heer Damodar (Krishna) een lamp aan te bieden. Als je geen godheid hebt, kun je een lamp aanbieden aan een afbeelding van de Heer. Het aanbieden van een lamp trekt de genade aan van de meest barmhartige, Lord Damodar. Bied met ghee-lampen of kaarsen 4 cirkels aan de lotusvoeten van de Heer, 2 cirkels aan de buik van de Heer, 3 cirkels rond het hoofd van de Heer en 7 cirkels rond het hele lichaam van de Heer. 
  • Damodarashtakam-gebeden, geschreven door Satyavrata Muni, worden gezongen terwijl een lamp wordt aangeboden om Heer Krishna in zijn Damodar-vorm te plezieren. De Damodarashtakam beschrijft Krishna’s tijdverdrijf in zijn vroege kinderjaren, waarbij hij voor zijn moeder wegliep toen ze hem probeerde te straffen voor het breken van een pot boter en het stelen van boter. Elk vers verheerlijkt de uitzonderlijke kwaliteiten en kenmerken van Krishna.

Meer over Kartik:

Damodarastakam:

Damodara Lila: